Nedmag kiest opnieuw voor North Water

Nedmag en North Water verlengen de samenwerking met vijf jaar. De komende jaren zal North Water de levering van proceswater op duurzame wijze aan Nedmag continueren.

Nedmag in Veendam wint magnesiumchloride (magnesiumzout) voor zeer uiteenlopende toepassingen. De belangrijkste zijn de productie van vuurvaste stenen voor hoogovens, het duurzaam bleken van pulp en het zuiveren van afvalwater. Daarnaast wordt het gebruikt bij de productie van kaas en bier en in wellness producten.  Voor Nedmags productie is proceswater essentieel.

North Water heeft in het verleden de waterzuiveringsinstallatie van Nedmag overgenomen op basis van het DBFO-principe (design-build-finance-operate) en verder geoptimaliseerd tot een duurzamere installatie: het ingenomen oppervlaktewater uit het A.G.Wildervanckkanaal te Veendam wordt in een waterzuiveringsinstallatie opgewerkt tot proceswater met een lage concentratie aan deeltjes ijzer, mangaan en carbonaten. North Water levert op deze manier een duurzame watervoorziening en voorkomt daarmee de toepassing van ongeveer 10% van het jaarlijks in Groningen geproduceerde drinkwater voor de industrie.

Perry van der Marel, managing director bij North Water, is verheugd over de continuering van de samenwerking: “Deze duurzame proceswaterlevering is één van de langstlopende dienstverleningen voor North Water en het is fantastisch te noemen dat dit na al deze jaren nog steeds naar ieders tevredenheid verloopt”

 At Plasman, director operations bij Nedmag sluit zich hier bij aan: “Als water uit de kraan. Iedereen vindt het heel normaal dat als je de kraan opendraait er schoon water uitkomt. Dat zegt wat over de drinkwaterlevering in Nederland. Zo is het ook met de proceswater levering van North Water, het is er en we zijn gewend dat het er is zonder onderbrekingen! Vandaar dat we de samenwerking dan ook verlengen.”