Nedmag: Duurzaam proceswater

Een proceswaterfabriek moet ‘duurzamer’ worden. Maar hoe? Door de waterfabriek aan te passen en een andere waterbron te kiezen. Nog goedkoper ook. Daarbij regelde North Water ook de financiering.

 

Voor de productie is proceswater nodig. Dat werd aanvankelijk uit het Zuidlaardermeer gehaald. Dat kan duurzamer en goedkoper, zo ontdekte North Water. Daartoe is de bestaande waterzuiveringsinstallatie van Nedmag Industries overgenomen. Deze is aangepast en daarna opnieuw gebouwd. Volgens het DBFO-principe, waarbij met name de component financiering van de nieuwe fabriek door North Water is geregeld. Met als gevolg een proceswaterfabriek, waarbij water uit het A.G. Wildervanckkanaal wordt gehaald. En die gedeeld wordt met Kisuma Chemicals, zodat er een aanzienlijk kostenvoordeel wordt behaald. Jaarlijks zorgt North Water voor de levering van maximaal 4 miljoen m3 proceswater. Het proceswater wordt met name ingezet voor het wassen van producten, het koelen van processen en voor de zoutwinning.

Over Nedmag
Nedmag Industries produceert o.a. magnesiumchloride, dat gewonnen wordt uit magnesiumzoutlagen in de bodem in de buurt van Veendam. Magnesiumchloride wordt gebruikt in verschillende toepassingen, variërend van middelen voor gladheidbestrijding tot basisgrondstof voor speciale typen cement en van kaasproductie tot bier.

​Procesbeschrijving
Het ingenomen oppervlaktewater uit het A.G.Wildervanckkanaal te Veendam wordt in de waterzuiveringsinstallatie opgewerkt tot proceswater met een lage concentratie aan deeltjes, ijzer, mangaan en carbonaten.

> Kerngegevens Nedmag (English)